Tohtorinhattu

Tohtorinhattu on vapauden merkki ja samalla merkki siitä, että sen kantaja on saavuttanut kansalaisoikeuden tieteen tasavallassa. Hatun muoto on pyöreä, sillä sen kantajan tulee antaa selkeät ja luonnolliset vastaukset hänelle tehtyihin kysymyksiin eikä hän saa saivarrella.

Tohtorinhattu valmistetaan perinteisesti kankaasta kovittaen käsityönä. Nykyään tohtorinhattuja valmistetaan myös koneellisesti. Suomalainen tohtorinhattu muistuttaa malliltaan silinteriä: korkea, himmeästi kiiltävällä satiinilla päällystetty kova kupu ja kapeahko suora lieri. Kupuosasta poimutetulla kankaalla päällystetyssä hatussa on samettinen nauha, johon kiinnitetään yliopiston tai korkeakoulun kultainen tunnus. Hatusta saattaa näkyä korkeakoulun tai yliopiston lisäksi myös kantajan tieteenala.

Tampereen yliopiston tohtorinhatut ovat muutoin mustia, mutta lääketieteen tohtorinhattu on vihreä. Hatun lyyrana käytetään Tampereen yliopiston tunnusta (seppeleen ympäröimä soihtu) kaikkien muiden tohtoreiden hatuissa paitsi lääketieteen tohtoreiden ja terveystieteiden tohtoreiden, jotka ovat hoitotieteen alalta. Lääketieteen tohtoreiden hatuissa lyyrana on laakeri- ja tammenlehväseppeleen ympäröimä Aesculapiuksen sauva ja hoitotieteen alalta väitelleiden terveystieteiden tohtoreiden hatuissa neliömuotoisen koivunlehtiseppeleen ympäröimä öljylamppu.

 

Tohtorinmiekka

Tohtorinmiekka symboloi totuutta eli se on hengen ase tutkijan päättelemän totuuden, oikean ja hyvän, puolustamiseksi. Tohtorinmiekka otettiin Suomessa käyttöön Helsingin yliopiston (silloisen Aleksanterin yliopiston) 200-vuotisjuhlassa vuonna 1840. Tohtorinmiekkana käytetään itsenäisen Suomen virallisesti vahvistettua siviilimiekkaa ja sen on suunnitellut taiteilija Akseli Gallen-Kallela.

Miekkaan kuuluu miekan teräosa, tuppi sekä kahvassa nahkajäljitelmä. Miekkaan kiinnitetään ruuvaamalla yliopiston kultainen tunnus. Miekkaan kaiverretaan nimi sekä promootion päivämäärä. Miekka kuuluu sekä mies- että naispuolisille tohtoripromovendeille.

Miekkaa kannetaan vasemmalla puolella perinteen mukaisesti. Miehet pitävät miekkaa pidikkeessä, jota varten housuihin on ommeltava tukeva lenkki. Tupen holkissa oleva haka pitää miekan tukevasti lenkissä. Naisten on luotava asuunsa sopiva kantotapa (esim. vyö puvun alla), koska juhlapukujen materiaali ei kestää suoraa kiinnitystä. Jos miekan kiinnittäminen asuun on kohtuuttoman hankalaa, promovendi voi kantaa tohtorinmiekkaa vasemmassa kädessä.

 

Tampereen yliopistossa tohtoriksi vihittävällä tulee olla tohtorinhattu ja miekka. Miekan ja hatun voi myös lainata, mikäli sitä ei halua hankkia omaksi.