Tutkijoiden yön 28.9.2018 tapahtuma-ajat ja -paikat

 • Kauppakeskus Ratina, klo 13-18
 • Museokeskus Vapriikki, klo 15-18
 • LUMATE-tiedetyöpajat Lastenkulttuurikeskus Rulla, Kulttuuritalo Laikku, klo 16-20
 • SCIENCE SLAM Tullikamarin Klubi, klo 19-22
 • Tampereen yliopisto, klo 10-12
 • Koululaisohjelma alakouluissa

Kauppakeskus Ratina, klo 13-18

* Ratinassa kuullaan tieteentekijöitä ja samalla voi tutustua esimerkiksi erilaisiin robotiikan ja virtuaalitekniikan sovelluksiin. Pääpuhujana Ratinassa on Arman Alizad. Paikalla on myös Ursan planetaario ja nuoremmille tieteenystäville ohjelmassa on myös pop-up Heurekan liikkuva tiedeshow

Arman Alizad
Karismaattinen puhuja. Omien unelmiensa toteuttaja.

Arman Alizad on toiminut tyylineuvojana, toimittajana, luennoitsijana sekä televisiojuontajana. Hänen dokumentaariset tv-ohjelmat ovat saaneet suuren suosion.

Arman puhuu kokemastaan ja näkemästään tuoden esiin maailman monimuotoisuutta, värikkyyttä ja epätäydellisyyttä. Näistä kokemuksista kumpuaa ymmärrys ja kiitollisuus sekä arvostus sitä kohtaan mitä elämässä jo on ja miten jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa oman elämänsä kulkuun. Unelmia tulee tavoitella ja asioihin voi vaikuttaa, kun vain itse niin haluaa.

Arman puhuu aidosti ja rehellisesti siitä, miten elämää kannattaa elää, miten löytää oma juttunsa, sekä maailmasta, työnteosta että yrittäjyydestä. Oman tarinansa lomassa hän ottaa esiin käännekohtia, joissa omilla valinnoilla ja asenteella on suuri merkitys tulevaisuuden kehittymiseen.

  
Pop-up Heureka on demonstraatioita, kokeita 
ja vuorovaikutusta sisältävä tiedeshow. Kuva: Heureka
 
Planetaarioesitys on mahtava elämys,joka 
tarjoaa ajanmukaisen käsityksen maailmankaikkeudesta.

Aikataulu Ratina klo 13-18

 

Ohjelmalavalla:

 • klo 13.30 – 13.50 Pop-up Heureka – liikkuva tiedeshow! Innostava ja viihdyttävä tiedeshow kaikenikäisille.
 • klo 14.00 – 14.30 tutkijapaneeli aiheena Pelitutkimus
  *
  Pelien striimaus: Maria Törhönen, TaY
  *
  Pelihahmot: Henry M. Korkeila, TaY
 • klo 14.40 – 15.00 Pop-up Heureka – liikkuva tiedeshow! Innostava ja viihdyttävä tiedeshow kaikenikäisille.
 • klo 15.15 – 15.45 tutkijapaneeli aiheena Robotiikka
  * yliopistonlehtori, ihmiskeskeinen robotiikka Aino Ahtinen, TTY
  * konetekniikan lehtori Jere Siivonen, TAMK
  * signaalinkäsittelyn associate professor Heikki Huttunen, TTY
 • klo 16.00 – 17.00 Arman Alizad

 • klo 17.10 – 17.40 tutkijapaneeli aiheena: Johtaminen, persoonallisuus ja tunteet
  * Pia Hautamäki,
  TAMK / Y-kampus
  * Tiina Brandt,
  TAMK / Y-kampus
  * Mika Boedeker,
  TAMK / Y-kampus
 • klo 17.40 – 18.00 Pop-up Heureka – liikkuva tiedeshow! Innostava ja viihdyttävä tiedeshow kaikenikäisille.

Ursan planetaarionäytökset:

Mitä jos maailmankaikkeuksia onkin useita? Mitä toisen universumin asukit voivat päätellä omasta maailmastamme? Planetaarion ajatuskokeessa tutkitaan yhden maailmankaikkeuden ominaisuuksia.
Ajatuskokeen kesto noin 20 minuuttia, yhteen kokeeseen mahtuu noin 25 osallistujaa. Sisään vain ohjaajan opastuksella.

Näytöksiin saa varattua paikkalippuja tapahtuman infosta.

 • Näytös a) kello 13.00-13.30
 • Näytös b) kello 14.00-14.30
 • Näytös c) kello 17.00-17.30

Demoja (kosketeltavaa, testattavaa, ihmeteltävää)

Pepper ja Nao humanoidirobotit

 • Uuden ajan asiakaspalvelija Pepper on humanoidirobotti, joka ottaa kontaktia ihmiseen. Tällä hetkellä yliopistossa on muun muassa hanke Sosiaalinen robotti asiakaspalvelijana. Siinä tarkastellaan ihmisen ja robotin välistä vuorovaikutusta ja asiakkaiden käyttökokemusta. Tutkimuksessa selvitetään, kuinka sosiaalinen robotti voisi toimia asiakaspalvelijoiden työkaverina, oppia kohtaamaan erilaisia ihmisiä ja vastaamaan heidän tarpeisiinsa. Nao-robottia on käytetty apuna esimerkiksi hoivatyössä ja Nao osaa ohjata vaikkapa robottijumpan.

Pullonlajittelurobotti

 • Robotti pystyy erottamaan voimaohjauksen avulla täyden ja tyhjän pullon toisistaan ja tekemään lajittelun sen perusteella.

TUTLab AR hiekkalaatikkodemo

 • Kyseessä on lisätyn todellisuuden (Augmented Reality AR) sovellus, jossa yksinkertaisella järjestelyllä demotaan kyseisen toiminnon mahdollisuuksia.

Iän arviointi

 • Tietokone arvioi ikäsi ja sukupuolesi kasvokuvan perusteella. Uskallatko kokeilla? Ihmisen iän arviointi on esimerkki ihmiselle helposta mutta tietokoneelle haastavasta tehtävästä. Viime vuosina saavutetut läpimurrot koneoppimisessa sekä kuva-analyysissä ovat kuitenkin mahdollistaneet tarkkuuden viemisen uudelle tasolle, joka on tarkkuudeltaan jo lähellä ihmisen tekemää arviota. Menetelmä perustuu datalähtöiseen syväoppimiseen: tietokoneelle on näytetty eri ikäisten ihmisten kuvia ja se on oppinut erottelemaan piirteet, jotka antavat viitteitä testihenkilön iästä. Oppiminen ja opitun pitkäkestoinen muistaminen ovatkin ajankohtaisia teemoja koneoppimisessa.

Hololens+UR5 – lisätty todellisuus yhteistyörobotiikassa

 • Tässä demossa hyödynnetään Microsoft Hololens -ympäristöä ja käsieleitä 3D –pisteiden ja UR5 robottikäsivarren liikkeiden opettamisessa. Yhtenä tutkimuksen kohteena on lisätyn todellisuuden käyttöä robotin ja ihmisen välisessä vuorovaikutuksessa.

Testaa VR-laseja ja Portaalin Poikien virtuaalipelejä

 • Tule testaamaan VR-laseja. Portaali on Tampereen ensimmäinen virtuaalielämysliike, jossa pääset kokemaan virtuaalitodellisuuden
  Mitä on virtuaalitodellisuus?
  Virtuaalitodellisuus (Virtual Reality, VR) mahdollistaa täysin uudenlaisen tavan uppoutua virtuaalisiin maailmoihin. Virtuaalilaseilla voit nähdä kolmiulotteisen virtuaalimaailman ympärilläsi, aivan kuin olisit itse paikalla – oli kyseessä sitten lyhytelokuva, peli tai muunlainen virtuaalielämys. Portaalissa käytössä olevissa HTC Vive -VR-järjestelmissä on virtuaalilasien lisäksi ohjaimet, joilla voit vaikuttaa ympäröivään virtuaalimaailmaan esimerkiksi tarttumalla esineisiin.

 

Museokeskus Vapriikki, klo 15-18

* Vapriikin auditoriossa pidempiä tutkimusluentoja ja asiantuntijaopastuksia mm. Birckala 1017 -näyttelyyn, Tampere 1918 -näyttelyyn ja Marilyn-näyttelyyn (pääsymaksu Marilyn-näyttelyyn 6 € / 3 €).

Marilyn-näyttelyä rakennetaan. Kuvassa seinälle nostetaan Milton Greenen kuva Marilyn Monroesta. Museokeskus Vapriikki, Tampere, 2018.

GLAMOUR KAUTTA AIKOJEN

 • Klo 15.00 Kulttuurihistorioitsija Henna Karppinen-Kummunmäki, Turun yliopisto: ”Marilyn Monroe: Vaalea unelma”
 • Klo 15.30 Tutkija Laura Saarenmaa, Tampereen yliopisto: ”Glamour Suomessa 1960-luvulla ja glamourin kääntöpuoli”

KIERRÄTYSTÄ KULTTUURIYMPÄRISTÖN KANNALTA

 • Klo 16.00 Pirkanmaan maakuntamuseo, kulttuuriympäristöyksikön päällikkö Tuija-Liisa Soininen:
  ”Adoptoi monumentti, kun haluat tehdä hyvää”
 • Klo 16.15 FT Ulla Lähdesmäki, Pirkanmaan maakuntamuseo: ”Kulttuuriympäristö – näkökulmia kierrätykseen ja kestävään kehitykseen”
 • Klo 16.30 FM, väitöskirjatutkija Hannele Kuitunen, Tampereen yliopisto: ”Rakennetun ympäristön kulttuurisesti kestävästä kehityksestä”

SÄHKÖN TUOTANTO JA KÄYTTÖ TULEVAISUUDESSA

 • Klo 17.00 Professori Seppo Valkealahti, Tampereen teknillinen yliopisto: ”Sähköntuotannon murros”

Sähköenergia tuotetaan tulevaisuudessa kustannus- ja ympäristösyistä pääosin sääriippuvalla aurinko-, tuuli- ja vesivoimalla sekä Suomessa myös jossain määrin bioenergialla. Alustuksessa kerrotaan meneillään olevasta murroksesta ja sen syistä sekä vaikutuksista tulevaisuuden sähköenergiajärjestelmään.

 • Klo 17.15 Professori Pertti Järventausta, Tampereen teknillinen yliopisto: ”Älykäs sähköverkko”

Älykkäässä sähköverkossa kulutus ja tuotanto yhdistyvät uudella tavalla. Sähköntuotannon ja varastoinnin murros haastaa perinteiset sähköenergian tuotantoon, jakeluun ja käyttöön liittyvät toimintatavat. Alustuksessa tarkastellaan meneillään olevaan sähköenergiajärjestelmän muutosta ja asiakkaiden sähkön käytön roolia osana sähköenergiajärjestelmän hallintaa huomioiden myös liikenteen sähköistyminen vaikutukset ja mahdollisuudet.

 • Klo 17.30 Professori Ilkka Ruostetsaari, Tampereen yliopisto: ”Kansalaisten valmius muuttaa sähkönkäyttöään”

Alustuksessa tarkastellaan suomalaisten asenteiden vaikutusta sähköenergiajärjestelmän murroksen realisoitumiseen. Esille nostetaan mm. kiinnostus kokeilla uusia sähkönkäyttöön liittyviä teknologia ratkaisuja, mielenkiinto omakohtaiseen sähköntuotantoon sekä suhtautuminen sähköauton hankintaan.


OPASTUKSIA:

 • klo 16 Asiantuntijaopastus Birckala 1017 -näyttelyyn, oppaana arkeologi Kreetta Lesell
 • klo 16 Asiantuntijateemaopastus Mediamuseo Rupriikissa: tutkija Outi Penninkangas esittelee Tampereen Radioyhdistyksen arkistoaineistoa ja kertoo yleisradiotoiminnan alkuvuosista
 • klo 17 Asiantuntijaopastus Tampere 1918 -näyttelyyn, oppaana tutkija Antti Liuttunen
 • klo 17 Asiantuntijaopastus Marilyn-näyttelyyn feministisellä otteella, oppaana Mirka Ylä-Mattila, pääsymaksu Marilyn-näyttelyyn 6 € / 3 €

Lumate-tiedetyöpajat Lastenkulttuurikeskus Rullassa, Kulttuuritalo Laikku, klo 16-20

Päästä luovuutesi valloilleen ja tule tekemään 3D-taidetta sekä haastamaan itsesi älypallojen ohjaksissa. Illan aikana mahdollisuus myös seurata huikeaa tiedeshowta, aloitusajat klo 16:30, 17:30, 18:30 ja 19:30.

Työpaja soveltuu ala-ja yläkouluikäisille lapsille ja nuorille, ei ennakkoilmoittautumista.

Työpajan järjestää Tampereen LUMATE-keskus, www.lumate.fi

SCIENCE SLAM Tullikamarin Klubilla, klo 19-22

Tutkijoiden yön Science Slam toteutetaan legendaarisella Tullikamarin Klubilla Tampereella pe 28.9. klo 19-22 tutulla kaavalla: tutkijat ottavat mittaa toisistaan esitellen tutkimustaan yleisölle mahdollisimman viihdyttävästi.

Lavalle nousevat:

Mikko Lehtonen, mediakulttuurin professori, Tampereen yliopisto:
“Kamreerit kulttuuria mittaamassa”

Leila Kakko, puhtaanapidon lehtori, Tampereen ammattikorkeakoulu:
“Tiedätkö mitä hengität?”

Piia Jallinoja, terveyssosiologian professori, Tampereen yliopisto:
”Mistä puhumme kun puhumme vegepäivästä?”

Julia Pietilä, tohtorikoulutettava, Tampereen teknillinen yliopisto:
“Tiedän miten nukut ensi yösi”

Jarmo Viteli, tutkimusjohtaja, Tampereen yliopisto:
“Valhe, emävalhe vai itsearviointi?”

Science Slam Facebookissa

Katso lisää viime vuoden Science Slam 2017 -kisasta

Tampereen yliopisto, klo 10-12

*luentoja yläkoululaisille
* Ilmoita luokkasi tästä linkistä

klo 10.15 – 11.00 Tutkija Maria Ihonen: Mitä tutkimista fantasiakirjallisuudessa on?

 • Fantasialla on lukijakuntansa, toiset taas eivät ymmärrä, mitä järkeä on lukea epätodellisia asioita käsitteleviä teoksia. Fantasiakirjallisuuden tutkijaa voisi kutsua fantasian ymmärtäjäksi potenssiin kaksi. Hän ymmärtää sekä fantasian lumon että osaa kertoa, miten fantasia toimii.Kuten muukin kirjallisuus, fantasiakirjallisuus on rakennettu toimimaan kuviteltavissa olevana kokonaisuutena, maailmana. Tutkija määrittelee, mikä tekee fantasiasta oman lajinsa, tunnistaa sen ominaispiirteitä ja niiden kehitystä lajin historiassa.Fantasiakirjallisuus puhuttelee lukijaansa eri kautta kuin realistinen kirjallisuus. Kääntämällä todellisuuden enemmän tai vähemmän päälaelleen fantasiakirjailija pystyy ilmaisemaan sellaista, mitä ei muuten voisi sanoa. Fantasian erilaisuus saa lukijan katselemaan todellista elämää uudessa valossa. Fantasiakirjallisuudessa käsitellään myös yllättävän usein moraalisia kysymyksiä seikkailujen lomassa.Tervetuloa saamaan oivalluksia fantasian ilmaisuvoimasta! Luennoitsija kytkee esityksensä esimerkkeihin nuorten fantasiakirjallisuudesta.

klo 11.00 – 11.45 Museolehtori Minna Honkasalo: Miten Muumipeikko on syntynyt?

 • Muumipeikko itse on kaikkien tuntema, mutta harvempi tietää, miten Muumipeikko aikoinaan syntyi. Muumikirjojen kirjoittaja ja kuvittaja Tove Jansson oli hyvä kertomaan tarinoita, ja hän kertoi myös hauskoja juttuja siitä, miten keksi Muumipeikon. Luennolla kuulet, miten kesämökin huussi, aikuisten pilapiirroslehti ja mustat punasilmäiset hahmot liittyvät Muumipeikon syntyyn.

Koululaisohjelma alakouluissa

Tutkijat vierailevat kouluissa kertomassa työstään ja tutkimuksestaan koululaisille. Koulut on sovittu etukäteen ja tapahtuma on täynnä. Luennot 1.-2. –luokkalaisille

DI Riitta Syvälä Tampereen teknillisen yliopiston vesihuoltopalveluiden tutkimusryhmä ja TkT, yliopistotutkija Riikka Rajala, Tampereen teknillisen yliopiston vesitutkimusryhmä CADWES:  ”Saako kuravettä juoda – Miten vesi päätyy juomalasiimme”

———————————————————————————————————————————————————

Tutkijoiden yön Tampereella toteuttavat yhteistyössä Tampereen teknillinen yliopisto ja Tampereen yliopisto, jotka yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa muodostavat uuden monialaisen korkeakoulujen yhteisön, joka aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa. Sen osaamiskärjet ovat tekniikka, terveys ja yhteiskunta.

Tutkijoiden yö -projekti rahoitetaan Euroopan komission Marie Skłodowska-Curie toimien alaisena sopimusnumerolla 817987.